Doorbraaknetwerk Groningen – altijd een oplossing

'Doorbraak is een nieuwe standaard om als professional in het sociaal domein maatwerk te leveren. Wanneer alle bestaande oplossingen niet werken, zet je maatwerk in met de Doorbraakmethode. Nodig om te regelen en nodig om uit te voeren. Zodat de inwoner verder kan. Want er is altijd een oplossing'. Dat staat in grote letters op de website van Doorbraaknetwerk Groningen.

Woorden die haast te mooi zijn om waar te zijn, maar toch zíjn ze waar. Want het werkt, de Doorbraakmethode en er is "inderdaad altijd een oplossing", bevestigt WIJ-collega Joyce Bosman, "en we zijn met onze aanpak in de gemeente Groningen ook nog eens behoorlijk uniek in ons land."

Maatwerk

Samen met collega Annet Visser zet Joyce zich in om van Doorbraak een succes te maken. Ze zijn de grondleggers van het Doorbraaknetwerk Groningen en weten als geen ander onbekende paden te bewandelen waardoor iets wat volgens 'het systeem' eerst niet kon, tóch kan. "In 90% van de gevallen waarin iemand om hulp vraagt, werkt de huidige wet- en regelgeving", zegt Joyce. "Denk daarbij aan hulp bij schulden, huishoudelijke hulp of hulp om ergens te komen als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit of een kind dat naar speciaal onderwijs gaat. In 10% van de gevallen werkt het niet, omdat ons systeem nu eenmaal niet in de behoefte voorziet van díe specifieke zorgvraag. Dan is maatwerk geboden en kan de professional de Doorbraakmethode inzetten."

Uniek

"Door de manier waarop we de Doorbraakmethode in Groningen inzetten, leveren we een belangrijke bijdrage aan het integraal samenwerken in het sociaal domein. Het helpt professionals om beter maatwerk te leveren en om te doen wat nodig is. Deze combinatie van maatwerk maken, hiervan leren en systeem aanpassen hebben we in Groningen ontwikkeld en is uniek. In Groningen gaan we zelfs een stap verder, want na het realiseren van het maatwerk, leren we van de problemen en knelpunten die een oplossing juist in de weg stonden. Waar nodig veranderen we zaken in onze systemen, zodat vergelijkbare problemen in de toekomst niet meer vastlopen. Zo is maatwerk de spiegel voor het verbeteren van het sociaal domein."

Annet Visser en Joyce Bosman

Drie waarden

Dat maatwerk wordt vooraf getoetst aan drie waarden: betrokkenheid, rendement en legitimiteit. Dus wat is de rol van de inwoner zelf, wat levert het op en mag het, wettelijk gezien. "Een goed voorbeeld hiervan is een kind dat naar het speciaal onderwijs ging en ook naar de dagbesteding", gaat Annet verder. "Leerlingenvervoer van de gemeente zorgt ervoor dat het kind van huis naar school kan en weer terug. Dat is goed geregeld. Het vervoer van school naar de dagbesteding valt niet onder Leerlingenvoervoer, maar onder de Jeugdwet. In de praktijk kon de zorgaanbieder dit vervoer niet regelen, omdat de school te ver weg was. Het alternatief was de inzet van taxivervoer, betaald vanuit de Jeugdwet."

Doorbraaknetwerk Groningen

Rijbewijs

"Vader kwam zelf met een mooie oplossing. Hij wilde graag zijn rijbewijs halen zodat hij zelf zijn kind naar de dagbesteding kan brengen. Daarnaast kon hij dan ook als chauffeur aan het werk gaan om zo voor inkomen te zorgen. Hij had zelf geen geld om het rijbewijs te betalen. Wel mocht hij de auto van een familielid gebruiken. De betrokken collega van WIJ heeft toen de Doorbraakmethode ingezet om in dit geval het rijbewijs te vergoeden. Zo heeft vader toekomstperspectief, brengt en haalt hij zijn kind naar en van de dagbesteding, wat voor het kind veel fijner is dan een taxibusje, is het veel goedkoper en mag het binnen wet- en regelgeving." "Je werkt altijd vanuit een wet, maar binnen een wet is veel mogelijk, alleen weten we dat niet altijd. Dat zoeken wij uit", vult Joyce aan.

Cloud cuddle

"Dat was ook het geval bij de moeder die een zware zorgtaak had voor haar dochter", vervolgt Joyce. "Een dochter met een meervoudige beperking. De moeder was zwaar overbelast en belde met het WIJ team voor hulp. Moeder wilde er even tussenuit en opa en oma wilden wel helpen maar dat kon niet. Het kind heeft thuis een speciale bedbox, omdat het gevaar bestaat dat ze anders uit bed valt. Zo’n bedbox kost veel geld en moeder en haar ouders kunnen dat niet betalen. Vanuit de zorgverzekering wordt alleen de bedbox thuis vergoed. Dan leest de moeder iets over een 'cloud cuddle', een opblaasbaar frame dat op elk bed past. Met zo’n opblaasbaar frame kan haar dochter veilig bij opa en oma logeren. Ze gaat in gesprek met het WIJ team en samen komen ze tot de conclusie dat dit voor alle partijen de beste oplossing is. Moeder kwam zelf met het idee van de cloud cuddle, haar zorgtaak werd verlicht, het is vele malen goedkoper dan reguliere logeeropvang en het mag binnen de wet. En we leren hiervan. Bij een volgende vergelijkbare situatie weten we nu waar en bij wie we moeten zijn."

Ondersteuning

"Op deze manier ondersteunen we onze professionals die in direct contact staan met een inwoner die om hulp vraagt", gaat Annet verder. "Via de professional komen knelpunten en systeemproblemen meestal binnen. Wij gaan aan de slag en als het goed is, merkt een inwoner niets van 'al het geneuzel en gesteggel' achter de schermen. We willen niet dat een inwoner van loketje naar loketje gaat met zijn of haar hulpvraag en overal nee te horen krijgt. We moeten af van het denken in systemen. Echt, er kan zoveel meer dan we denken. Zonder dat we boven de wet staan. Het mooiste zou natuurlijk zijn als we merken dat we er over een aantal jaren niet meer hoeven zijn. Dat het systeem zo is ingericht dat maatwerk niet meer hoeft."

Doorbraaknetwerk Groningen

Paadjes

"Maar tot die tijd blijven we de onbekende paadjes bewandelen. En als zo’n paadje doodloopt zoeken we een zijpaadje. Net zolang tot we een oplossing hebben gevonden. Want die oplossing, die is er altijd", besluit Joyce.

Vanaf 2019 werken we in Groningen met de Doorbraakmethode. Een initiatief van gemeente Groningen en WIJ Groningen. De Doorbraakmethode heeft inmiddels voor 160 inwoners een oplossing opgeleverd waarmee zij meer regie krijgen op hun eigen leven en minder afhankelijk zijn van voorzieningen. Bovendien zijn het vaak oplossingen die uiteindelijk gewoon goedkoper zijn. Maandag 20 februari was in Het Paleis in Groningen een groot symposium van het Doorbraaknetwerk Groningen. Maar liefst 120 professionals, 3 wethouders en de gemeentesecretaris kwamen langs. Een teken dat het Doorbraaknetwerk Groningen een succes is.

De foto’s zijn gemaakt tijdens het symposium door Bert Lanting.

Lees meer doorbraaknieuws

Kansrijk Groningen en Doorbraak verliefd

Kansrijk Groningen en Doorbraak verliefd

Twee aanpakken met meer overeenkomsten dan verschillen. Kansrijk Groningen en Doorbraak realiseren beiden dat inwoners van Groningen die klem zitten een oplossing en de regie op hun leven krijgen. Tijdens de Buddy Building op 6 april maakten bevlogen medewerkers van de twee aanpakken kennis met elkaar. En nu zijn ze helemaal verliefd...

Lees verder
Symposium Doorbraaknetwerk Groningen 20 februari 2023

Symposium Doorbraaknetwerk Groningen 20 februari 2023

Op maandagmiddag 20 februari was het Symposium Doorbraaknetwerk Groningen voor sociaal professionals van WIJ Groningen en de gemeente Groningen. Bekijk de foto-impressie.

Lees verder
Ook doorbraken buiten de gemeentegrenzen

Ook doorbraken buiten de gemeentegrenzen

Het Doorbraaknetwerk Groningen heeft als opdracht het borgen van de ontwikkelde werkwijze en het lerend netwerk in de gemeente Groningen.

Lees verder